top of page
DSCF4895.JPG

Dansbad med

Lambert & Lindström

Dansbad med Lambert & Lindström

2020/2021

“Dansbad” är arbetsnamnet på en koreografisk sinnesvandring under utveckling 2020/2021 av och med Helena Lambert och Sara Lindström.
 

Dansbaden är inspirerade av den japanska seden “att skogsbada”, en ritual där deltagaren blir lotsad av en guide till en fördjupad kontakt med den omgivande miljön och att ta in skogen med alla sina sinnen. 

Med inspiration från skogsbad syftar “Dansbad” till att i form av en koreografisk vandring, öppna upp för sensorisk samexistens med omgivningen och att utforska den på nya sätt. “Dansbad” kan beskrivas som en koreografi där mötet med landskapet i relation till kroppens position, rörelse och förhållande till mark, träd och objekt utforskas. Dansbaden undersöker hur vi kan samspela med omgivningen på olika sätt för att upptäcka nya perspektiv hos både oss själva och miljön - hur och om man kan utforska en plats utifrån dess sinnliga egenskaper genom att lyfta fram/bort/åt sidan/i periferin dessa, och hur detta i sin tur förändrar vårt förhållande till en plats, kanske gör oss lite mer en del av den, eller förändrar hur vi förhåller oss till den när den intar subjektiva egenskaper...

 

I ett “Dansbad” utforskar vi hur vi kan lotsa deltagarna/publiken till att befinna sig mitt i en koreografi och en dans utifrån en platsen och sinnena. En dans där platsen till skillnad mot vad vi kanske är vana vid får inta rollen som “aktör” och vi deltagare som dess kuliss. 

 

Lambert & Lindström genomförde en serie dansbad i både skog och parkområden på experimentstadium för barn och unga i Norrtälje kommun under hösten 2020, med stöd från Kultur och Fritid, Norrtälje Kommun. Dansbaden kommer vidareutvecklas under 2021 med tuné fr.om. våren 2022 och framåt.

“Vi vill bara uttrycka vår uppskattning med Dansbad, vi var och blev helt stumma av upplevelsen vi fick vara med om. Att duscha våra sinnen på detta sätt var helt fantastiskt, barnen var så uppfyllda av det de fick vara med om. Stort tack för att vi fick vara med om detta.”
 

“Vi kände att ni mötte barnen och oss på ett fantastiskt sätt, barnen var så med på det som hände under denna timme, som gick så snabbt. Responsen från barnen var omedelbar, de var med på alla moment och när något barn blev trött på slutet så var badreceptionen toppen för att fylla på med frukt, ny energi. “
 

Från Anna-Karin och Josefine på förskolan Vega i Norrtälje

bottom of page